In het oog in het hart
Wat voegt de geestelijk verzorger toe aan de begeleiding en ondersteuning van studenten techniek, jongeren met een verstandelijke beperking en tevens met een gedragsstoornis, van marechaussees die illegalen moeten uitwijzen, van ernstig zieke patiënten die om euthanasie vragen, van ouderen die hun autonomie en hun gezondheid verliezen?
Deze en soortgelijke vragen willen de auteurs van In het oog in het hart beantwoorden. Zij realiseren zich dat het oude vertrouwde model van geestelijke verzorging als vertegenwoordiging van een levensbeschouwelijk genootschap niet meer werkt. Zij ontdekken hun deskundigheid om mensen in ingrijpende levenssituaties te wijzen op hun veerkracht, hun vermogen tot zingeving en hun spiritualiteit. Zij leren zichzelf te zien als participant, als professional in de organisatie waarin zij werkzaam zijn. Zij dragen bij aan wat het primaire proces wordt genoemd. Zij durven in te gaan op de vraag ‘wat doe jij nu eigenlijk?’, zonder te schrikken en zonder zich op te blazen. Zij nemen een plek in naast andere professionals vanuit het besef dat zij een onmisbaar aspect van de begeleiding en ondersteuning van mensen te bieden hebben. Zij schrikken er niet voor terug om medebehandelaar te zijn, om zich te verantwoorden en om initiatieven te nemen. Zij hebben ervoor gezorgd dat zij ‘in het oog’ zijn – met als gevolg dat zij ook ‘in het hart’ van hun organisatie staan.
Tien geestelijk verzorgers nemen de lezer mee in hun project of nieuwe werkwijze, in hun reflectie en verantwoording – even zovele uitdagingen voor de geestelijke verzorging in de diverse werkvelden van zorg, justitie, defensie, onderwijs en maatschappelijk welzijn.
In het oog in het hart is een ‘must’ voor geestelijk verzorgers, voor studenten op dit gebied, maar ook voor managers in de genoemde werkvelden.
'Door de diversiteit van de geschetste situaties is dit zeker een boek dat in opleidingen en vorming van pastores gebruikt kan worden.'